Quedra LMAN N10 Log Yönetimi Yazılımı kurulumu ile ilgili detaylı bilgi sunmak.
KONU |
Quedra Lman Log Yönetimi Yazılımı Kurulumu |
İlgili Cihazlar |
DrayTekVigor Tüm Serileri, XENTINO HSP500 ve Sundray NAC |
Doküman Tarih ve Revizyonu |
25.05.2021 |
Yazılım Sürümü |
Bütün yazılım Versiyonları |
Donanım Sürümü |
001 |
Açıklama / Senaryo / Topology |
LMAN LOG Yönetimi Yazılımı ile DrayTek Ürünleri, XENTINO HSP500 ve Sundray NAC Cihazlarını LOG larının Alınması, |
Bu dökümanda Quedra LMAN LOG yönetim yazılımının kurulum aşamasında yapılması gerekenler anlatılmaktadır.
Programın “setup” ını çalıştırıp aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
1- Dil paket seçimi ile kuruluma başlamaktayız. Bu noktada program bize 2 (iki) adet dil paketi sunmaktadır. ( Türkçe, English)
2- Kullanım şartlarına dair ilgili sözleşmeyi kabul ekranı ile bu adımda karşılaşmaktayız. Şartları okuyup sözleşmeyi kabul ederek devam ediyoruz.
3- Bu adımda programı kuracağımız dosya yolunu belirtmekteyiz.
4- Masa üstünde programa erişebileceğimiz kısayolun oluşturulmasını istiyorsak seçeneği durumunu aktif ederek, ileri butonu ile kuruluma devam ediyoruz.
5- Daha sonra PC üzerine kurulum için son adım olan ekran karşımıza gelmektedir. “Kurun” butonuna tıklayarak PC üzerine kurulumu başlatıyoruz.
6- Kurulum tamamlandıktan sonra LMAN yazılımının hemen başlatılmasını istediğimiz ekran ile karşılaşıyoruz. Burada “LMAN Yazılımı Çalıştırılsın” seçeneğini aktif olrak devam ederek programın başlatılmasını sağlıyoruz.
7- Programı başlattığımızda bizi lisanslama işlemi karşılamaktadır.
8- Quedra LMAN Log Yönetimi Yazılımının kullanabilmek için;
Ücretli Lisansınız bulunuyorsa 11. Maddeden devam edebilirsiniz.
Ücretli Lisansınız bulunmuyorsa, 30 günlük deneme lisansından yararlanabilirsiniz.
Demo Lisansından yararlanabilmeniz için “Demo” butonuna tıklayınız.
9- Açılan ekranda gerekli alanları doldurunuz. ”Demo Lisans” butonuna tıklayarak 30 günlük Demo Lisansı e-mail adresinize e-posta yoluyla isteyebilirsiniz.
10- Demo Lisans isteme işlemi sonucunda çıkan bildirimi dikkatle inceleyiniz.
11- Lisans satın alma ya da Demo Lisans alma işleminde kullanılan e-mail adresinize, gönderilen bilgileri kullanarak gerekli alanları doldurunuz. “Lisansı Kaydet” butonuna tıklayarak lisanslama işlemini gerçekleştiriyoruz.
12- Başarılı lisanslama sonucu da karşımıza çıkan bildirimi dikkatle inceleyiniz.
13- Program başlattığımızda bizi şifre ekranı ile karşılamaktadır. “Default (Varsayılan)” olarak “admin” olarak tanımlı olan şifreyi buradan girerek; “Giriş” butonuna tıkladıktan sonra, programın ana sayfasına erişim sağlıyoruz.
Not: Ayrıca varsayılan parola bilgileri e-mail adresinize gönderilmiştir.
14- Aşağıdaki yer alan ana sayfaya erişim sağladığımızda ise kurulumu tamamlamış oluyoruz.
15- Programı başlattığımızda bizi şifre ekranı ile karşılamaktadır. Bu ekranda kullanılan varsayılan parolanın güvenliğiniz için değiştirilmesi önerilir. Bu işlem için “Ayarlar >> Kullanıcı Ayarları” kısmına geliyoruz. (“Alt+U” kısa yolunu da kullanabilirsiniz) Aşağıdaki ekrana ulaştıktan sonra gerekli bilgileri girerek parolanızı değiştirebilirsiniz.
Not: İlk parola değiştirme işleminde “Eski Şifre” alanına varsayılan şifre olarak “admin” girilecektir.
16- Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra artık LOG dosyalarını alacağımız cihazın ayarlamasını yapacağımız bölüme geçebiliriz. Bu işlem için LMAN ara yüzünden “Ayarlar >> Kaynak” kısmına geliyoruz. (“Alt+O” kısa yolunu da kullanabilirsiniz) Aşağıdaki ekrana ulaştıktan sonra yapmamız gerekenleri adım adım inceleyelim:
17- “Yeni Kaynak Ekle” kısmına tıkladığımızda bize aşağıdaki gibi kaynak bilgilerini işleyeceğimiz bölüm gelmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken noktalar ise belirtilen boşlukların eksiksiz olarak doldurulmasıdır. “Kaynak adresi” olarak belirleyeceğimiz kısım “LOG” alacağımız cihazımızın IP adresi olmalıdır. “LOG” gönderdiğimiz cihazlarda ise göndereceğimiz nokta olarak, LMAN yazılımının çalıştığı Server / PC mizin IP adresini mutlaka belirtmemiz gerekmektedir. “DrayTek” cihazları “default” olarak “syslog” paylaşımını “UDP: 514“ portundan sağlamaktadır. Bunun için DrayTek ürünlerinde port kısmını “514” olarak yapılandırınız. Sizler için hem “DrayTek” ürünleri hem de “ Xentino” için ayrı ayrı 2 (iki) farklı girişin nasıl oluşturulduğu ile ilgili uygulama aşağıda paylaşılmıştır.
ÖNEMLİ NOT : “Xentino HSP500” cihazlarımızda “Session Trace” (TFTP_Server Address) altında yapmış olduğumuz ayarlamalardan sonra LMAN üzerinde port numarasını “514” olarak yapılandırınız. “Xentino” cihazımızın “.txt” olarak aktarmış olduğu “LOG” dosyaları LMAN uygulamasının bulunduğu dosya dizini içerisinde yer alan “Logs” klasörünün içerisine yazılır (C:\Program Files (x86)\Quedra\LMAN\Logs) Buradan “Xentino” cihazımızın gönderdiği LOG lara erişebilir ve “IP Log imzalayıcı” programına burayı tanıtarak imzalama işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.
18- Bu adımdan sonra “Yeni Kaynak Ekle” butonuna tıklıyoruz ve aşağıdaki gibi profillerimizi tanımlamış oluyoruz. Daha sonra eklenen profili “Kaydet” işlemi ile LMAN üzerinde yapmamız gereken cihaz bilgi-giriş işlemlerimizi de tamamlamış oluyoruz. “Kaydet” işleminden sonra karşımıza ayarlarımızın başarı ile kaydının tamamlandığına dair bir uyarı penceresi çıkacaktır. Bu pencereden de “Tamam” ı tıklayarak LOG sayfamıza dönüyoruz.
1- “LOG” ana sayfamıza geldiğimizde ise sağ üst tarafta yer alan “BAŞLAT” butonuna tıklayarak LMAN uygulamamızın çalışmasını ve gönderilen “LOG” ların ekran üzerinde gözlemlenebilmesini sağlıyoruz.